Mandalatekenen

In het Boedhisme en Tibetaanse lama´sme zijn mandala's niet alleen religieuze kunstwerken maar dienen zij ook als concentratiepunt bij het mediteren. De mandala's worden meestal getekend of geschilderd maar zijn ook in het bouwplan van bepaalde tempels te onderscheiden.
Tijdens het tekenen van een mandala werk je met de vrijheid en kennis die in jezelf verborgen zit en die al tekenend zichtbaar wordt. Het uitwerken van de mandala's in kleur heeft niet alleen een helende, maar ook een inspirerende werking op de creativiteit in jezelf.
Het is het langzame, erg nauwgezette creŰren van de Mandala dat het Boedhistische geloof versterkt dat dit de geest leegmaakt en je volledig in het huidige moment doet zijn.
Een Mandala is een complexe cirkelvormige tekening met als doel je aandacht naar je innerlijke centrum te leiden.
Mandala is een oud symbool van heelheid (wholeness).

In de Islamitische kunst vinden we ingewikkeld stervormig knoopwerk in cirkels. Op Griekse afbeeldingen en vazen zien we randmotieven met spiralen. Ook bij de Amerikaanse indianen zien we tekeningen in cirkelvormen en in de Keltische cultuur werd en wordt veel gebruik gemaakt van schitterend vlecht en knoopwerk. In de westerse cultuur en het Christendom vinden we de mandala terug in bijvoorbeeld raamrozetten van Gotische kerken en kathedralen. Ook in de natuur komen we allerlei mandalavormen tegen in doorgesneden vruchten, huidtekeningen, bloemen, stenen, enz.


Intu´tief mandalatekenenMandala betekent cirkel in het Sanskriet, een oude Indiase taal. Op de hele wereld al vanaf de vroegste geschiedenis vind je overal cirkels.

Vooral in India en Tibet worden prachtige mandalaĺs gemaakt, tot aan de dag van vandaag.
Het is een symbolische plattegrond van het universum.
Wat ook fascinerend is, dat de Tibetanen ook Mandalaĺs maken van zand. Ze zijn vreselijk lang bezig met het strooien en vegen dan alles weer weg om het zand aan de rivier toe te vertrouwen. Niet het resultaat, maar het proces is het belangrijkst.
Langzamerhand krijgt mandalatekenen ook in ons westerse Nederland wat meer bekendheid.

Overal zie je Mandalaĺs. Denk maar aan onze aarde, de zon en de maan, de baan, die de aarde om de zon draait, het wiel, een ring, een klok. Een cirkel heeft voor ons een speciale betekenis. Een cirkel heeft geen vervelende hoeken, rond staat voor prettig.
Het mandalatekenen en kleuren geeft dan ook rust, er ontstaat een afgeschermde, veilige binnenwereld, prettig om naar te kijken, prettig om in te werken.
Er zijn veel soorten mandalaĺs en de daarbij behorende technieken om te leren. Een aantal voorbeelden zijn: rozet, spiegel, golf, spiraal, enz.

Velen hebben behoefte om gezien en gehoord te worden en zelf scheppend bezig te zijn.

Daarom is het intu´tief mandalatekenen genezend. In ieder mens schuilt scheppende energie, die zijn lichaam onderhoudt, zijn denken en fantasie be´nvloedt en hem als vrij mens tot eigen keuzes en inzichten brengt. Wij noemen dit ons creatief vermogen. 

Deze energie kan echter door allerlei oorzaken geblokkeerd raken, waardoor een veelheid van klachten kan ontstaan.
Door het intu´tief tekenen wordt het expressievermogen gestimuleerd en opgebouwde blokkades worden afgebroken om de eigen scheppende energie weer te laten stromen.  
Iedere keer ervaar ik zelf hoe bevrijdend het tekenen en kleuren kan zijn en ik hoop, dat het bij u ook zo mag werken.
Zet maar eens een cirkel op papier, herhaal de cirkelrand een paar keer tot dit stevig aanvoelt.
Zet de stip in het midden.
Met deze mandala heb je je ruimte ingenomen.

Heel veel tekenplezier, Anna
 
   

Cursussen:

intu´tief mandalatekenen voor volwassenen  
intu´tief mandalatekenen voor kinderen  
   
Dagen + tijden Groep

Maandagmiddag van 15.30 - 17.00 uur   

Maandagavond van 19.30 - 22.00 uur      
Dinsdagavond van 19.30 - 22.00 uur    Woensdagmorgen van 09.30 - 11.30 uur  
Woensdagavond van 19.30 ľ 22.00 uur 

kinderen

volwassenen

volwassenen

volwassenen

volwassenen

 

De cursus wordt gegeven in blokken van 6 lessen een keer in de 14 dagen
   
Vanaf september 2007 start de cursus Chakra-tekenen op woensdagmorgen en op maandag- of woensdagavond 1 keer in de maand.
Een chakra is een energieveld in je lichaam en wordt beschouwd als een graadmeter voor het geestelijk en lichamelijk functioneren.
Er zijn 7 hoofdchakra's die je kunt vormgeven en kleuren volgens oeroude patronen die afkomstig zijn uit India. Iedere chakra is verbonden aan een kleur en getal.
 

Willem Marisrade 156   2908 CG in Capelle a/d IJssel.   06-53253887
anna@tekenateliershakti.nl